De Thonet 214 stoel vlechtwerk of multiplex zitting is de koffiehuisstoel bij uitstek: tegenwoordig een icoon, in 1859 één van de eerste industrieel vervaardigde meubels.
- Ontwerp: Michael Thonet voor Thonet
- Materiaal: Frame van gebogen hout, zitting van gevlochten riet of gevormde multiplex.
- Maten: h84 x b43 x d52cm
- Zithoogte: 46cm
Deze design stoel is beschikbaar met een zitting in vlechtwerk van riet of een gevormde zitting van multiplex. Met Thonet begon in 1859 de geschiedenis van de moderne meubelproductie. Basis van het wereldwijde succes was een nieuwe methode om massief hout te buigen, waardoor serieproductie mogelijk werd. Samen met een briljant verkoopconcept: in één kist van een kubieke meter konden de onderdelen van 36 stoelen worden verpakt. De Thonet 214 stoelen konden hierdoor gemakkelijk over de hele wereld worden verscheept. Met zijn unieke esthetiek wordt deze klassieker al meer dan 150 jaar in allerlei omgevingen gebruikt.
De als 'koffiehuisstoel' bekende klassieker wordt in het Duitse Frankenberg geproduceerd. Door hun esthetische eenvoud passen ze in allerlei omgevingen waaronder conferentiezalen, wachtkamers, klassevolle horeca-zaken(hotels, resturants, cafés) en kantines. Deze Thonet 214 stoel is in voorraad in het zwart gebeitst met rieten zitting en kan binnen de 10-15 werkdagen geleverd worden. De andere gebeitste kleuren hebben een levertermijn van 6 weken. Voor andere modellen en afwerkingen mag u ons altijd contacteren, wij helpen u met plezier verder.
Indien u de Thonet sfeer in 'real life' wenst op te snuiven kan u altijd in onze conceptstore langskomen. Maak hiervoor wel een afspraak met ons en vraag of het gewenste model in de conceptstore staat.
MICHAEL THONET
Met de uitvinding van de gebogen houten meubels had Michael Thonet de oorsprong voor de industriele produktie gelegd. Hij werd in 1796 in Boppard am Rhein geboren en opende daar in 1819 zijn eigen werkplaats. In 1842 haalde Fürst Metternich hem naar Wenen. Gezamenlijk met zijn zonen begon hij daar in 1849 een onderneming, die in korte tijd wereldwijd succesvol was en snel expandeerde. In de fabrieken in huidig Tsjechie, Hongarije en Rusland werden meer dan 865.000 gebogen houten stoelen per jaar geproduceerd. In 1871 stierf Michael Thonet in Wenen en werd de onderneming door zijn zonen verder geleid. In de jaren na 1930 hield Thonet zich bezig met constructies en techniek van meubels uit stalen buizen en groeide tot de grootste fabrikant ter wereld. Naast ontwerpen van architecten werden talloze eigen modellen geproduceerd. De tweede Wereldoorlog bracht een grote terugslag: de fabrieken in het oosten werden onteigend. De fabriek in Frankenberg (Duitsland), in 1889 opgericht, is vanaf die tijd de hoofdzetel en produktielocatie. Thonet is een familiebedrijf, heden is de 5e generatie Thonet's verantwoordelijk voor de onderneming. Geproduceerd worden klassiekers uit gebogen hout en buismeubelen, evenals nieuwe modellen die gezamenlijk met bekende architecten en ontwerpers ontwikkeld worden.
Thonet is een van 's werelds oudste familiebedrijven in de meubelindustrie en produceert sinds 1819 kwalitatief hoogwaardig meubilair voor de woning- en projectinrichting. De moed om steeds nieuwe wegen in te slaan – met baanbrekende technologieën en bijzondere ontwerpen – zonder daarbij de traditionele wortels uit het oog te verliezen, heeft Thonet wereldwijd bekend gemaakt. Alle bedrijfsactiviteiten staan in het teken van ons streven naar de ultieme combinatie van vorm, functionaliteit en esthetiek. De ontwikkeling van de legendarische stoel nr. 14, de zogenoemde Weense koffiehuisstoel, betekende in 1859 de doorbraak voor oprichter Michael Thonet. De nieuwe techniek om massief beukenhout te buigen, maakte de massaproductie van stoelen voor het eerst mogelijk. Het andere belangrijke materiaal in de Thonet-collectie is stalen buis. Rond de jaren 30 van de vorige eeuw was het bedrijf de grootste producent wereldwijd van de toentertijd nieuwe stalen buismeubelen, die waren ontworpen door beroemde Bauhaus-architecten als Mart Stam, Ludwig Mies van der Rohe en Marcel Breuer. Tegenwoordig worden Thonets eerste stalen buismeubelen en meubelen van gebogen hout beschouwd als mijlpaal in de designgeschiedenis. Bij Thonet vinden we het belangrijk om steeds vooruit te kijken. Het proces van vernieuwing staat nooit stil. De Thonet-collectie met haar klassiekers van gebogen hout en stalen buis in allerlei variaties en uitvoeringen wordt voortdurend uitgebreid met nieuwe ontwerpen. Het bedrijf uit Frankenberg werkt daarvoor samen met gerenommeerde ontwerpers uit Duitsland en andere landen. Daarnaast tekent het Thonet Design Team voor het ontwerp van enkele meubels. Enkele Thonet Klassiekers zijn: Thonet S285 bureaus, S1123 bistrotafel, S32 sledestoel, S64 sledestoel, B97 bijzettafel en nog veel meer... 214K, 214M, 214P, 214R,